Cassatie in strafzaken

In een strafzaak zijn er 3 rechtelijke instanties die een beslissing kunnen nemen over uw zaak. Allereerst is er de procedure in eerste aanleg bij de rechtbank. Daarna is hoger beroep mogelijk bij het gerechtshof. Ten slotte is er het cassatieberoep bij de Hoge Raad.

Indien u zich niet kan verenigen met de uitspraak die in hoger beroep is gedaan, kan binnen 14 dagen cassatie worden ingesteld. In een cassatieprocedure beoordeelt de Hoge Raad der Nederlanden of het gerechtshof het recht correct heeft toegepast. Dit gebeurt aan de hand van concrete klachten van de verdediging of van het OM.

Een van de grootste verschilpunten ten aanzien van een strafproces voor de lagere rechter is dat in cassatie geen nieuwe feiten of verweren onder de aandacht van de Hoge Raad gebracht kunnen worden. De rechtbank en het gerechtshof zijn zogenaamde feitenrechters. Deze rechtbanken kijken bijvoorbeeld naar de juistheid van bewijsmiddelen en of er voldoende bewijs is om tot een veroordeling te komen. Terwijl de Hoge Raad alleen beoordeelt of de procedure bij de feitelijke rechter goed is verlopen. De Hoge Raad doet zelf geen onderzoek meer naar de feiten. De Hoge Raad beoordeelt alleen of er juridische fouten door de lagere rechter zijn gemaakt.

De procedure

Cassatie tegen een uitspraak van een gerechtshof moet worden ingesteld door een verklaring, afgelegd op de griffie van het gerechtshof dat de uitspraak deed. In strafzaken mag u zelf beroep in cassatie instellen. U kunt dit ook door een advocaat of een gemachtigde laten doen. Een cassatieberoep wordt behandeld door een zetel van 3 of 5 raadsheren van de Hoge Raad.

Nadat het cassatieberoep is ingesteld, stuurt de griffier van het Hof het dossier naar de Hoge Raad. Als de Hoge Raad de processtukken van het gerechtshof heeft ontvangen, ontvangt u een bericht staat dat er een cassatieschriftuur moet worden ingediend door een advocaat (een zogenoemde aanzegging).

Na het instellen van het cassatieberoep, is procesvertegenwoordiging verplicht in alle strafrechtelijke cassatieprocedures. Tijdens de hele verdere procedure moet de betrokkene zich dus laten vertegenwoordigen door een advocaat.

Cassatieschriftuur

Nadat het beroep in cassatie is ingesteld is de volgende stap het indienen van het cassatieschriftuur. Een cassatieschriftuur is een schriftelijk stuk dat bestaat uit één of meer juridische klachten. Die klachten worden “middelen” genoemd. Een middel klaagt erover dat het hof een wettelijk voorschrift heeft geschonden of dat het hof een onbegrijpelijk of onvoldoende gemotiveerde beslissing heeft genomen. Meer kan in een cassatieschriftuur niet worden aangevoerd omdat voor nieuw onderzoek naar de feiten in de cassatieprocedure geen plaats is.

De uitspraak van de Hoge Raad

De Hoge Raad heeft maar een beperkt aantal opties als het gaat om het doen van een uitspraak. Dit is omdat zoals eerder benoemd enkel kan worden gekeken naar de middelen en er een andere beoordeling plaatsvindt dan bij de feitenrechters.

Het cassatieberoep kan gedeeltelijk of geheel gegrond verklaard worden of het kan worden verworpen. Als de Hoge Raad uw beroep in cassatie gegrond verklaart dan betekent dit dat de Hoge Raad het met het middel of de middelen uit uw cassatieschriftuur eens is. Is de Hoge Raad het niet eens met de ingediende middelen dan wordt het beroep verworpen.

Als de Hoge Raad het met één of meer middelen eens is dan wordt het arrest van het gerechtshof in zijn geheel of voor het gegronde deel vernietigd. Bij geheel of gedeeltelijke vernietiging van het arrest van het hof wordt uw strafzaak vervolgens teruggewezen naar het hof. Het gerechtshof moet uw strafzaak dan opnieuw in behandeling nemen en, met de uitspraak van de Hoge Raad in het achterhoofd, een nieuwe uitspraak doen.

Als de Hoge Raad het cassatieberoep verwerpt dan betekent dit dat de Hoge Raad het niet eens is met het middel of de middelen uit het cassatieschriftuur. Dit betekent dat het arrest van het gerechtshof waartegen u het cassatieberoep heeft ingesteld, onherroepelijk wordt. Dit betekent dat de uitspraak van het hof definitief is. Er zijn dan geen andere rechtsmiddelen meer mogelijk.

U kunt niet zelf een cassatieschriftuur opstellen en indienen. Dat kan alleen een advocaat namens u doen bij de Hoge Raad.

 

Aanvraag indienen

"*" indicates required fields

Naam*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Contact