Inbeslagname van goederen
Klaagschrift beslag (552a Sv.)
De politie of opsporingsinstantie kan om verschillende redenen beslag leggen op uw goederen. In de wet staat waarvoor voorwerpen in beslag mogen worden genomen:
· Waarheidsvinding (bewijsmateriaal);
· Onttrekken verkeer (voorwerpen in strijd met de wet zoals verdovende middelen of wapens) of;
· Verdenking op winsten uit strafbare feiten (wederrechtelijk verkregen voordeel).
Inbeslagneming
Indien de politie of de opsporingsinstantie een van uw goederen in beslag heeft genomen, krijgt u een bewijs van ontvangst. Uw goederen worden dan opgeslagen in een bewaarruimte op het politiebureau. Vervolgens zullen de goederen naar het beslaghuis gebracht worden. Elke eenheid van de politie heeft een eigen beslaghuis. De reden voor de inbeslagname wordt door de politie opgeschreven in een Kennisgeving van Inbeslagneming. De politie beslist niet zelf wat er met uw spullen gebeurt. Dat is de taak van het Openbaar Ministerie (OM).
Het OM neemt de beslissing of de goederen terug worden geven, in bewaring blijven of vernietigd worden. Goederen waarover het OM of de rechter van mening is dat die niet meer in de maatschappij behoren terug te komen, worden vernietigd. Dat geldt eveneens voor goederen met weinig of een zeer geringe waarde.
Klaagschrift
Indien u het niet eens bent met de inbeslagname van uw goederen, kunnen wij voor u schriftelijk een klaagschrift ex artikel 552a van het Wetboek van Strafvordering (Sv) indienen bij de sector strafrecht van de rechtbank in de regio waar het voorwerp in beslag is genomen. Via het klaagschrift kan de teruggave van de in beslag genomen goederen bij de rechter worden afgedwongen.
Termijnen
Het klaagschrift dient in ieder geval binnen drie maanden sinds de vervolgde zaak tot een einde is gekomen ingediend te worden bij de griffie van het gerecht waarvoor de zaak wordt vervolgd of het laatst werd vervolgd. Indien deze termijn wordt overschreden, zal de klager niet-ontvankelijk worden verklaard. Op het moment dat een vervolging (nog) niet is ingesteld, dient het klaagschrift uiterlijk binnen twee jaren na de inbeslagneming te worden ingediend bij de griffie van de rechtbank van het arrondissement waarbinnen de inbeslagneming heeft plaatsgevonden.
Klaagschriftprocedure
In de klaagschriftprocedure zal allereerst beoordeeld worden wat voor soort beslag er is gelegd, de rechter beoordeelt dan wat de grondslag is voor het beslag. Vervolgens zal de rechter toetsen of de klager ontvankelijk is. In de volgende gevallen wordt de klager niet-ontvankelijk verklaard:
· wanneer het klaagschrift niet schriftelijk is ingediend;
· de termijn voor het indienen van het klaagschrift is overschreden;
· indien het beslag reeds beëindigd is;
· op het moment dat de klager afstand heeft gedaan van het inbeslaggenomen voorwerp;
· als het inbeslaggenomen voorwerp al aan klager is teruggegeven;
· als het inbeslaggenomen voorwerp (rechtmatig) is vernietigd.
Tot slot zal beoordeeld worden of de beslaglegging rechtmatig is geweest en of het klaagschrift gegrond is. Bij gegrondverklaring zullen de goederen worden teruggegeven.
Een reden om het klaagschrift ongegrond te verklaren zou bijvoorbeeld zijn wanneer de desbetreffende voorwerpen nog kunnen dienen om de waarheid aan de dag te brengen of indien niet hoogst onwaarschijnlijk is dat de strafrechter, later oordelend, de verbeurdverklaring of onttrekking aan het verkeer van het voorwerp zal bevelen.
Schorsende werking
Het indienen van een klaagschrift heeft géén schorsende werking. Het indienen van een klaagschrift maakt het OM dus niet onbevoegd voor het vervreemden van de goederen.
Onze advocaten hebben ruime ervaring met deze klachtenprocedures en kunnen u helpen bij het opstellen van uw klaagschrift en de behandeling daarvan bij de rechtbank. Wij zetten onze kennis graag voor u in om het beste resultaat voor u te behalen.
Aanvraag indienen
"*" indicates required fields