Reguliere strafzaken (bij de politierechter en de meervoudige kamer)

Als uw zaak wordt voorgelegd aan de strafrechter, krijgt u van het Openbaar Ministerie een dagvaarding uitgereikt. Dit betekent dat u wordt vervolgd en dat u voor de rechter zal moeten verschijnen. Er zijn verschillende soorten strafrechters. Bij welke rechter u terecht moet staan, hangt af van een aantal verschillende factoren zoals de aard van het strafbare feit, uw leeftijd en het soort procedure. Onze strafrechtadvocaten kunnen u bijstaan bij zowel kleine als grote strafzaken.

Politierechter

De politierechter is een alleensprekende rechter en behandelt alleen strafrechtelijke zaken waarvoor maximaal een jaar gevangenisstraf zal worden geëist tegen een meerderjarige. De rechter is niet bevoegd tot het opleggen van TBS. De zittingen die door de politierechter worden behandeld zijn openbaar en duren ongeveer 20 tot 30 minuten.

Tijdens de zitting bij de politierechter wordt het feit besproken waarvan u wordt verdacht en vervolgens bespreekt de rechter de persoonlijke omstandigheden. Na de feitelijke behandeling krijgt de officier van justitie het woord voor het zogeheten requisitoir. Hierna krijgt u of uw advocaat het woord om de verdediging te voeren. Nadat beide partijen op elkaars standpunten hebben kunnen reageren zal de politierechter vrijwel altijd direct mondeling uitspraak doen.

Als de politierechter besluit dat de strafzaak te ingewikkeld is of denkt dat een hogere straf dan twaalf maanden gevangenisstraf passend is, kan hij de zaak verwijzen naar de meervoudige strafkamer.

Rechters in een meervoudige strafkamer

De meervoudige strafkamer bestaat uit drie rechters. De meervoudige strafkamer behandelt meer ingewikkelde en zwaardere strafzaken dan de politierechter. Deze zittingen, net als bij de politierechter, zijn in beginsel openbaar en duren gemiddeld 60 tot 90 minuten.

De opbouw van een zitting van de meervoudige kamer lijkt op een zitting van de politierechter. De zitting wordt geopend en de tenlastelegging wordt voorgelezen. Vervolgens worden de feiten besproken en bespreekt de rechter de persoonlijke omstandigheden. Na de feitelijke behandeling krijgt de officier van justitie het woord. Hierna krijgt uw advocaat het woord om de verdediging te voeren. Ook hier krijgen beide partijen de kans om op elkaars standpunten te reageren. Aan het eind van de zitting krijgt u van de voorzitter het laatste woord. Het is overigens niet verplicht om van dit recht gebruik te maken.

De straffen die hier opgelegd kunnen worden zijn het zwaarst: een boete, gevangenisstraf (ook meer dan een jaar) of bijvoorbeeld TBS. Bij de meervoudige kamer vindt in de regel de uitspraak veertien dagen na de behandeling van de strafzaak plaats. De uitspraak wordt altijd op schrift gesteld.

In het algemeen is het voor iedere strafzaak aan te bevelen om u te laten bijstaan door een in het strafrecht gespecialiseerde advocaat. Rechtsbijstand van een strafrechtadvocaat heeft veel voordelen.

· Onze strafrecht advocaten kunnen u op de zitting voorbereiden.

· Onze strafrecht advocaten kunnen u adviseren over wat u wel en niet kunt verklaren.

· Onze strafrecht advocaten weten wat er nodig is voor een vrijspraak of een zo laag mogelijke straf.

Aanvraag indienen

"*" indicates required fields

Naam*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Contact