Scheiding van tafel en bed

Scheiding van tafel en bed

Bij de scheiding van tafel en bed bent u praktisch en financieel uit elkaar, maar u blijft voor de wet getrouwd en bij de gemeente staat u nog steeds als echtgenoten geregistreerd. Doorgaans scheiden mensen van tafel en bed vanwege religieuze redenen of omdat ze financieel los van elkaar willen komen. In het laatste geval kunt u ook naar de mogelijkheid kijken om huwelijkse voorwaarden op te stellen.

Wat moet u regelen
Als u wilt scheiden van tafel en bed moet u ruwweg dezelfde zaken regelen als bij een echtscheiding, namelijk, bezittingen en schulden verdelen, een ouderschapsplan opstellen, de huurwoning of koopwoning verdelen en afspraken over de partneralimentatie maken. De scheiding van tafel en bed wordt uiteindelijk door de rechter uitgesproken. Dit komt ook in het huwelijksgoederenregister te staan, zodat schuldeisers weten dat echtgenoten financieel uit elkaar zijn. Drie jaar na deze uitspraak is het mogelijk om de daadwerkelijke echtscheiding aan te vragen. Let wel, tot die tijd kunnen de echtgenoten niet met een ander een geregistreerd partnerschap of huwelijk aangaan, aangezien zij voor de wet nog steeds getrouwd zijn.  Daarnaast kunt u de scheiding van tafel en bed op een later moment weer ongedaan maken, waardoor van rechtswege alle gevolgen van het huwelijk herleven.

De procedure
De procedure van de scheiding van tafel en bed en de echtscheiding zijn in zekere zin hetzelfde. Ook hier geldt dat het verzoek eenzijdig of gemeenschappelijk kan worden gedaan en dat het huwelijk duurzaam ontwricht moet zijn.  Wij verwijzen u naar de pagina over echtscheiding van onze website om te zien welke stappen u moet nemen om de procedure tot scheiding van tafel en bed in gang te zetten.

 

  • Onze familierecht advocaten kunnen de scheiding van tafel en bed verzoeken.
  • Onze familierecht advocaten kunnen verweer voeren tegen verzoeken tot scheiding van tafel en bed.
  • Onze familierecht advocaten kunnen bijstand verlenen bij gemeenschappelijke verzoeken tot scheiding van tafel en bed.

 

Aanvraag indienen

"*" indicates required fields

Naam*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Contact

Heb jij vragen over onze diensten of een algemene vraag? Neem dan contact met ons op via onderstaande knop.